elies
  las_logo
 

     

Η εταιρεία μας διαθέτει στην αγορά δύο προϊόντα με Ελιές
   
Π ε ρ ί  Ε λ ι ώ ν
 
tsakistes
Ε λ ι έ ς  ώ ρ ι μ ε ς  χ α ρ α κ τ έ ς
 
Ε λ ι έ ς  ά γ ο υ ρ ε ς  τ σ α κ ι σ τ έ ς

Η ποικιλία ελιάς που καλλιεργούμε είναι η Νυχάτη Καλαμών (var.ceraticarpa).

Η πρώτη διαλογή των ελιών πραγματοποιείται, κατά τη συγκομιδή (αποκλειστικά με το χέρι) των καρπών από το δέντρο.

Η συγκομιδή γίνεται όταν το χρώμα  του καρπού γίνει μωβ σκούρο. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το κατάλληλο επίπεδο ωρίμανσης.

Ακολουθούν οι ίδιες όπως και στις άγουρες ελιές διαδικασίες μεταφοράς, διαλογής, πλυσίματος και ξεπικρίσματος, μόνο που εδώ οι ελιές χαράζονται (σε δύο συνήθως σημεία) αντί του τσακίσματος.

Η τελική άλμη περιέχει 6-7% αλάτι και ξύδι 1-2%. Προστίθεται μικρή ποσότητα θρούμπης που παραδοσιακά θεωρείται το κατάλληλο αρωματικό στοιχείο της χαρακτής ελιάς.

Συσκευάζονται σε γυάλινα δοχεία.

Καθαρό βάρος ελιών 200-205gr.

 

Επιστροφή

Επικοινωνία

 

Η ποικιλία που καλλιεργούμε είναι η Αθηνολιά 
(var Mamilaris).

 Η συγκομιδή γίνεται, όταν το χρώμα των καρπών μεταβάλλεται ελαφρά, από το πράσινο προς το κίτρινο και αρχίζει να γυαλίζει. 

Αμέσως μετά οι ελιές μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας, όπου  γίνεται η δεύτερη και προσεκτικότερη διαλογή τους, πλένονται με άφθονο νερό και τσακίζονται με προσοχή χωρίς να θιγεί ο πυρήνας.

Ακολουθεί γρήγορο ξεπίκρισμα (με ελαφριά άλμη).

Όταν φθάσουμε στο βαθμό πικρού που επιθυμούμε, φτιάχνουμε μείγμα καινούργιας άλμης, με αλάτι 6% και φυσικό χυμό ντόπιου λεμονιού. 

Με το μείγμα αυτό συσκευάζουμε τις ελιές σε γυάλινα δοχεία όπου προσθέτουμε μία - δύο φέτες λεμονιού για αρωματισμό καθώς και μικρή ποσότητα λαδιού που ¨σκεπάζει¨ το μείγμα λόγω μικρότερου ειδικού βάρους. 

Το τελευταίο απομονώνει τις ελιές και την άλμη από το οξυγόνο και λειτουργεί υπέρ της διατήρησης  της φρεσκάδας και των αρωμάτων του περιεχομένου, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καθαρό βάρος ελιών 135 - 140gr.

 

   

Ο τρόπος και το στάδιο ωρίμανσης κατά τη συλλογή των καρπών αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Kατά την επεξεργασία (κυρίως κατά το ξεπίκρισμα και το χάραγμα ή το τσάκισμα), θα πρέπει όσο είναι δυνατόν, να περιορίζεται χρονικά, η επαφή της ελιάς με το οξυγόνο. 

Οι πολλές αλλαγές νερού για το ξεπίκρισμα δεν ωφελούν λόγω αυτής της συχνής επαφής απευθείας με το οξυγόνο. Προσδίδουν π.χ. στις τσακιστές ελιές ένα χακί χρώμα που δεν είναι αισθητικά ωραίο. Είναι προτιμότερο να ξεπικρίζουμε τις ελιές σε μεγαλύτερο όγκο νερού με λιγότερες αλλαγές. 

Τέλος το γυάλινο δοχείο πιστεύουμε ότι αποτελεί την καλύτερη μορφή συσκευασίας.


elitses


Ο καρπός της ελιάς αποτελεί ισχυρό παράγοντα υγείας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχει σημαντικό αριθμό πρωτεϊνών καθώς και μεγάλης βιολογικής αξίας ανόργανα στοιχεία, όπως ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ιδιαίτερα το ασβέστιο.

Επιπλέον αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α.

Είναι επίσης ένα πολύτιμο τονωτικό και γευστικό συμπλήρωμα, στη καθημερινή μας διατροφή.